Anca Ion
Sculptură ceramică
M-am născut în București, iar din anul 2003 locuiesc în El Vendrell, Spania. Sunt meșter olar informativ, carnet emis de catre Generalitatea din Catalonia și de asemenea, sunt licențiată în arte aplicate contemporane, specialitatea ceramică și sticlă, Escola Massana și Universitat Autònoma de Barcelona.
Sculpturile mele figurative alternative explorează relația dintre persoane și natură. Prin munca mea artistică, invit publicul să relfectioneze și să acționeze pentru un mediu mai bun și în concordanță cu Antropocenul.
Lucrările mele au făcut parte din expoziții contemporane din Spania, Portugalia, Coreea și Danemarca. Am fost finalistă în competiții recente precum: concursul european de ceramica de Bornholm, Danemarca, (septembrie 2024); la XVI-a bienala internațională de ceramică artistică de Aveiro (Portugalia 2023), la expoziția specială "Moving Nature Art" (septembrie 2023) și "Nature Art Cube Exhibition" (iulie 2023) în Coreea, a XI-a bienala internațională de ceramică "Talavera City" 2023 Spania, a XII-a bienala internațională de ceramică din El Vendrell (2022). De asemenea, am fost distinsa cu Mențiunea de Onoare pentru lucrarea "Las Kokedamas" la concursul de piesa unica N.A.C.E. 2021, Spania și cu Premiul întâi pentru lucrarea "Substraturi" la cel de-al 16-lea Premiu Național de Ceramică "Ciutat de Castelló" (decembrie,2022). Lucrarea face parte de Patrimoniul Național din Castellon.
În ceea ce privește munca mea în arta ceramică, scopul meu este să exprim cât mai mult imaginația mea despre natură. Întotdeauna am fost inspirată de natură, în transformarea ei, în plantele ei, vegetație și insecte. Creez sculpturi din gresie și porțelan, care sunt inspirate de studiile microscopice ale mușchiului, frunzelor, ramurilor și scoarței copacilor. Mă folosesc de Sciart pentru a estompar diviziunea dintre știință și artă. Sculpturile mele sunt ca ceva dintr-o fantezie! Rădăcini care cresc într-un cilindru produs la roata olarului sau diferite forme ale naturii precum bureți, ființe vii, ramuri și copaci transformați în mici monștri. Referințele mele istorice sunt mitologia greacă, arheologia, observarea naturii precum și formele din natură. Sunt fascinată în special de formele organice, dar îmi plac și cele geometrice pentru că vorbesc despre relația dintre natură și matematică. Argila este folosită pentru a recrea aceste forme și texturi, inspirate de natură care sugerează mișcare și emotie.
Ca artistă care se bucură de timpul petrecut în natură, merg adesea în drumeții la munte sau pe câmp. Iau câteva mostre sau fac poze și verific tipul de mușchi, de copac, de plante, de fluturi sau spuma "invizibilă " a pădurii, pe care o găsesc pe parcurs.
În munca mea, caut originalitate, fragilitate și texturi care se pot obsserva în natură. Folosesc materiale de temperaturi ridicate, portelan si gres care ajung la o temperatura cuprinsă între 1200º-1280º, de asemenea pigmenti si oxizi.